Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Będziemy zmuszeni sprowadzać znaczne ilości cukru? Unia jego import podwoi

W sezonie 2009/10 unijny import cukru podwoi się i przekroczy nieznacznie 4 mln ton - szacuje Amerykański Instytut Żywności i Polityki Rolnej FAPRI przy stanowym uniwersytecie w Iowa.

W kolejnych latach import będzie nieznacznie rosnąć, tak by w sezonie 2018/19 osiągnąć poziom 4,33 mln ton, czyli o 111 proc. więcej w stosunku do oczekiwanego wolumenu przywozu w roku gospodarczym 2008/09 i 7 proc. w stosunku do sezonu 2009/10 - informuje FAMMU/FAPA.

Powodem tak gwałtownego wzrostu importu jest reforma sektora cukru UE, przyjęta przez ministrów rolnictwa państw UE w lutym 2006 roku. Kluczowym elementem reformy była 36-proc. obniżka gwarantowanej ceny minimalnej cukru (z 631,9 euro/tonę w roku gospodarczym 2006/2007 do 404,4 euro/tonę od roku gospodarczego 2009/2010) oraz rekompensaty dla rolników i fundusz restrukturyzacji finansowany przez producentów cukru, mający zachęcić niekonkurencyjne cukrownie do wycofania się z sektora.

Reforma, poprzez sprzedaż kwot produkcyjnych spowodowała, że Unia ze znaczącego eksportera stała się importerem netto cukru. Także polskie cukrownie w ub. r. nie przekroczyły przyznanej kwoty produkcyjnej (1,4 mln ton). Szacuje się, że w br. zabraknie 250 tys. ton.

Zdaniem części ekspertów, dobrym rozwiązaniem, zamiast importu cukru, mogłaby by być rafinacja surowego cukru trzcinowego. Jak niedawno donosiła Rzeczpospolita, największą taką instalację ma uruchomić w Glinojecku koncern British Sugar Overseas.



© Portal Spożywczy 2021-12-06 18:06:15