Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Cydr może stanieć o 10 proc.

Fiskus zrezygnuje z akcyzy na cydr, a także z obowiązku jego banderolowania. MF oszacowało, że nowe rozwiązania wpłyną na obniżenie ceny detalicznej tego produktu o 10 proc. - pisze Gazeta Prawna.

W ten sposób Ministerstwo Finansów chce pomóc sadownikom i producentom napojów, którzy stracili po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na polskie jabłka. Przedsiębiorcy z nadwyżki owoców zaczęli produkować cydr. Ministerstwo ma jednak świadomość, że rozwój tego rynku ogranicza podatek akcyzowy. Dziś w zależności od stężenia alkoholu w cydrze stawka akcyzy wynosi 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego napoju. Dodatkowym utrudnieniem jest obowiązek banderolowania.

Polski budżet może stracić na zniesieniu wymogów 11-20 mln zł rocznie, ale za to resort finansów liczy na rozwój przedsiębiorczości.

Więcej w Gazecie Prawnej.



© Portal Spożywczy 2022-07-02 04:04:12