Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Węgry eksprtują więcej mrożonej kukurydzy

W okresie od stycznia do końca listopada 2008 roku Węgrzy wyeksportowali ponad 46,0 tys. ton mrożonej słodkiej kukurydzy oraz ponad 122,5 tys. ton produktu puszkowanego. Dla porównania w analogicznym okresie 2007 roku wielkości te prezentowały się następująco - 55,3 tys. ton dla mrożonej i 121,1 tys. ton dla puszkowanej kukurydzy - podaje FAMMU/FAPA na podstawie Foodnews Eastern Europe.

Obecnie Węgry zajmują drugie miejsce na świecie w eksporcie mrożonej Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych kukurydzy - tuż za Stanami Zjednoczonymi i również drugie miejsce tuż za Tajlandią eksporcie kukurydzy puszkowanej. Najwięcej w minionym roku produktu mrożonego zaimportowała Wielka Brytania - 11,3 tys. ton oraz Belgia - 10,5 tys. ton i Niemcy - ponad 8,0 tys. ton. Największe ilości węgierskiej puszkowanej kukurydzy sprowadzili Niemcy - niecałe 27,0 tys. ton, następnie Francja - 24,78 tys. ton, Polska niecałe 13,0 tys. ton oraz Rosja - 10,5 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2021-11-30 01:26:46