Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Brytyjczycy eksportują więcej wołowiny i jagnięciny

Według najnowszych danych w 2008 roku Brytyjczycy wyeksportowali 81 tys. ton wołowiny oraz 86 tys. ton mięsa owczego. Eksport wołowiny zwiększył się o 36 proc., natomiast mięsa owczego wzrósł o jedną czwartą - podaje FAMMU/FAPA.

Większy eksport w dużej mierze wynikał z utrzymywania się korzystnego przelicznika funta brytyjskiego na euro. W 2008 roku funt brytyjski stracił na wartości w stosunku do euro aż 12 proc. W 2008 roku najwięcej brytyjskiej wołowiny trafiło do Holandii, Irlandii, Belgii i Włoch. Do Włoch eksportowano przede wszystkim wołowinę najwyższej jakości, natomiast do Holandii i Irlandii mięso z krów oraz mięso pochodzące od zwierząt w wieku powyżej 30 miesięcy życia.

Wartość eksportu mięsa owczego zwiększyła się o 43 proc. do 260 mln funtów. Wzrost ten w dużej mierze wynikał ze zwiększenia dostaw do Francji. W 2008 roku Brytyjczycy dostarczyli do tego kraju 60 tys. ton mięsa owczego, czyli o 19 proc. więcej niż przed rokiem. Około 46 proc.  eksportowanej z Wielkiej Brytanii jagnięciny trafiało na rynek francuski.



© Portal Spożywczy 2021-11-30 16:21:26