Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Czekolada może zniknąć z rynku

Jeżeli amerykańska choroba kakaowców dojdzie do Afryki, zginie 70 proc. upraw tego drzewa - podaje Gazeta Wyborcza.


Autor: Gazeta Wyborcza
Data: 15-02-2018, 09:57
fot. shutterstock

Czekolada jest popularna na całym świecie. Każdego roku ludzie wydają wydają na jego zakup 90 mld dol. A kwota ta ciągle rośnie.

Rosnący popyt na czekoladę oznacza znaczne zwiększenie produkcji rolniczej wytwarzającej kakao. Nie jest to takie proste, ponieważ uprawa kakaowca jest bardzo wymagająca. Drzewo jest niezwykle wrażliwe na wszelkie wahania temperatur lub spadki wilgotności powietrza. Ze względu na to, że rośnie w klimacie bardzo ciepłym i wilgotnym, często jest atakowane przez grzyby. Najgroźniejszy jest grzyb Phytophora. Atakuje wszystkie części rośliny i szybko może zniszczyć wszystkie drzewa rosnące na plantacji.

Całość w Gazecie Wyborczej

© Portal Spożywczy 2020-07-12 18:07:41