666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polska Ekologia: róże są cennym dodatkiem do jedzenia

Róże owocowe uprawia się w Polsce na około 150–200 ha. - Róże - opiewane przez poetów z racji swojego piękna, zostały też zbadane i ocenione przez naukowców. Okazało się, że róże są cennym dodatkiem do jedzenia, ale róża róży nierówna - mówi Agnieszka Michalska, prezes zarządu „Polskiej Róży”.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 29-03-2018, 12:01
fot. materiały prasowe

W latach 50. W warszawskim Instytucie Badań Leśnictwa przeprowadzono ocenę walorów czterech gatunków tych roślin i róża wielkokwiatowa  pomarszczona zyskała doskonałą opinię. Zainteresował się nimi również inż. Ernest Michalski i przygotował pierwsze różane nektary. Tak narodziła się firma „Polska Róża”, należąca do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Po blisko czterdziestu latach działania wytyczyła sobie nowy kierunek.

- Właśnie z uwagi na coraz większe zapotrzebowanie na produkty EKO zaczynamy wprowadzać je do naszego asortymentu. Sok z owoców róży jest bardzo wysokiej jakości, zbiór prowadzimy ręcznie, tak aby można było wybrać owoce w pełni dojrzałe, najbardziej wartościowe. A te pochodzące z upraw ekologicznych,  są szczególnie cenne. Wykorzystujemy odmianę Rosa rugosa. Ma ona dużą zawartość witaminy C, która pozostaje w sokach i nektarach przy odpowiednim procesie produkcji.  Inż. Ernest Michalski interesując się właściwościami owoców i zawartością witamin natknął się na badania amerykańskich naukowców, którzy odkryli wadę genetyczną ludzi polegającą na braku produkcji witaminy C. Znacząca większość innych ssaków sama produkuje tę witaminę, my również mamy do tego przewidziane enzymy, jednak jeden z nich jest nieaktywny. Oznacza to, że witaminę C należy dostarczać wraz z pożywieniem w bardzo dużych ilościach - zapewnia Agnieszka Michalska, prezes zarządu „Polskiej Róży”.

Jej zdaniem rośnie świadomość konsumentów, że wszystkie cenne właściwości róży wzmacniają organizm dzieci budując odporność i stymulując pracę mózgu, warunkują prawidłowy wzrost oraz rozwój komórek i tkanek. I co szczególnie ważne nie kreuje preferencji smaku słodkiego. Pomaga młodzieży, gdyż łagodzi skutki burzy hormonalnej i stresu związanego z okresem dojrzewania i dorastania. A do tego korzystnie wpływa na wygląd skóry (trądzik). Chroni też narząd  wzroku.        Dietetycy zalecają picie takiego odżywczego napoju także seniorom ze względu na fakt wspomagania pracy układu sercowo-naczyniowego, mięśniowo-szkieletowego i nerwowego. Zwiększa odporność organizmu i spowalnia procesy jego starzenia się.

- Takie soki jak nasze zawierają aż 1125 mg owocowej witaminy C (w butelce 250 ml). Należy pamiętać aby wybierać soki i syropy różane wysokiej jakości, bez dodatku aromatów, barwników, konserwantów. Dotyczy to tak naprawdę każdych soków i syropów, nie tylko różanych. Niestety obecnie większość produktów wytwarzana jest z zagęszczonych koncentratów owocowych, które w wyniku odparowywania wody pod zmniejszonym ciśnieniem tracą swoje wyjątkowe właściwości. Jedynie odpowiednia obróbka technologiczna pozwala zachować cenne składniki odżywcze, składniki mineralne i witamy występujące w naturalnym surowcu, jakim są owoce róży - dodaje Agnieszka Michalska.

Ekspertka zwraca uwagę, że warto czytać etykiety przy sięganiu po soki i syropy różane i sprawdzać czy są wytworzone z wysokowitaminowego soku tłoczonego, czy jedynie z koncentratu owocowego, jej zdaniem warto zwrócić uwagę na to jaką mają zawartość witamin i składników mineralnych oraz ile soku owocowego znajduje się w syropie. - Pamiętajmy, żeby wybierać produkty z jak najkrótszym składem, by nie było tam chemii ani żadnych sztucznych, niepotrzebnych dodatków. Zgodnie z prawem, składniki produktu wymienia się w kolejności od tego, którego w tym produkcie możemy znaleźć najwięcej, aż do tego, którego jest najmniej. Jeżeli sok owocowy jest na pierwszym miejscu – to znaczy, że jest to dobry produkt. Jeżeli wcześniej są syropy, barwniki, a sok owocowy jest któryś w kolejności – tych produktów unikajmy. Dla wielu osób są to rzeczy oczywiste, jednak nadal jest spora grupa ludzi, która nie zwraca na to uwagi. A tylko wtedy można  mieć pewność jaki produkt  będzie miał dobroczynny wpływ na zdrowie i kondycję fizyczną - mówi Agnieszka Michalska.

Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie  umysłów, pokazywanie  sensu bardziej świadomego  odżywiania się,  potrzeby  wybierania żywności  ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego wpływu na zdrowie.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

© Portal Spożywczy 2020-04-01 04:27:56