Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Białko z orzechów obniża ryzyko chorób serca

W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu, osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.

Wiele już powiedziano na temat ograniczania spożycia tłuszczów zwierzęcych. Okazuje się jednak, że warto także uważnie wybierać źródło białka.

Takie wnioski wynikają z badania specjalistów z kalifornijskiej Loma Linda University School of Public Health oraz dwóch ośrodków francuskich, opublikowanego w piśmie „International Journal of Epidemiology”.

Autorzy badania przeanalizowali dane na temat 81 tys. osób i jak twierdzą, ich projekt jest jednym z niewielu, które obok działania tłuszczów, szczegółowo sprawdzają wpływ roślinnych i zwierzęcych białek.

„Podczas gdy obecne w diecie tłuszcze to ważny element kształtujący ryzyko chorób układu krążenia, białka mogą także wywierać ważny i w dużej mierze pomijany wpływ na to ryzyko” - mówi dr Gary Fraser z Linda University School of Public Health.

Naukowiec twierdzi, że razem ze swoimi kolegami od dawna podejrzewał, iż dodanie do menu orzechów i nasion chroni przed chorobami serca i naczyń, podczas gdy spożycie mięsa je podnosi.

Nowe badanie to potwierdziło i pokazało znaczenie białka. Otóż duża ilość w diecie białka pochodzącego z mięsa powodowała wzrost ryzyka zaburzeń układu krążenia aż o 60 proc. Tymczasem osoby, które spożywały duże ilości białka zawartego w orzechach i nasionach miały to ryzyko obniżone o 40 proc.

Dr Fraser zaznacza, że specjaliści od żywienia zwykle mówili tylko o „złych tłuszczach” zawartych w mięsie i „dobrych tłuszczach” w orzechach i nasionach.

„Te rezultaty sugerują, że pełen obraz prawdopodobnie obejmuje także biologiczne efekty zawartych w tych produktach białek” - mówi badacz.

Nowa analiza różniła się od poprzednich projektów, które sprawdzały wpływ białek roślinnych i zwierzęcych. Nowością było szczegółowe zbadanie wpływu białka orzechów i nasion. „Badanie to sugeruje większą niejednorodność, niż taka, którą można opisać za pomocą dwóch kategorii białka roślinnego i zwierzęcego” - wyjaśnia dr Frasner.

Jego zdaniem wiele jednak jeszcze pozostaje do odkrycia – np., czy do chorób układu krążenia przyczyniają się specyficzne, zawarte w białku zwierzęcym aminokwasy, albo czy białka z niektórych źródeł wpływają na znane czynniki ryzyka zaburzeń takich jak nadwaga czy nadciśnienie.



© Portal Spożywczy 2021-11-30 16:55:30