Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika

30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika - ciasta, którego głównym składnikiem jest biały ser.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 30-07-2018, 14:27
Fot. shutterstock

Oprócz zmielonego twarogu, podstawowymi składnikami sernika są jajka, cukier, masło, mąka pszenna. Do sernika dodaje się też różnorodne produkty, takie jak rodzynki, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową. Dekoruje się owocami i polewami.

Często masa serowa wykładana jest na uprzednio podpieczony spód z ciasta kruchego lub półkruchego. Sernik występuje w wielu odmianach, może być m.in. pieczony, gotowany lub przygotowany na zimno.

Sernik znany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego obecność na polskich stołach zawdzięczamy prawdopodobnie Janowi III Sobieskiemu.

Najbardziej tradycyjna forma sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim".

© Portal Spożywczy 2021-02-24 18:57:37