Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Do 2050 r. produkcja żywności wzrośnie o 60 proc.

Produkcja żywności musi wzrosnąć o 60 proc. do 2050 r., choć liczba ludności wzrośnie „jedynie" do 9,8 mld z 7,6 mld dziś – prognozuje raport o przyszłości globalnego sektora rolno-spożywczego banku BGŻ BNP Paribas, do którego dotarła „Rzeczpospolita".

Rozrosną się globalne firmy spożywcze, ale mocno na znaczeniu zyskają małe firmy lokalne. Średnie mogą mieć kłopoty. Zmieni się sposób zakupów dzięki pokoleniu młodych ludzi oraz rosnącym dochodom kobiet.

– Rolnictwo i przemysł produkcji żywności nie może być już tak nieprzyjazny wobec środowiska jak dziś – mówi „Rzeczpospolitej" Bartosz Urbaniak, szef bankowości agro BNP Paribas. Zmiany są jego zdaniem nieuniknione, bo wskaźniki są zastraszające: 70 proc. wody pitnej zużywa rolnictwo, a już 35 proc. użytkowanych gruntów jest częściowo lub silnie zdegradowane.

Dla prognoz potrzebnej żywności kluczowe znaczenie ma urbanizacja. Jej efektem będzie wzrost klasy średniej z 3,2 mld do 4,6 mld osób już za siedem lat. Do 2030 r. na Azję może przypadać aż dwie trzecie globalnej klasy średniej, w Afryce urośnie ona o 40 proc., nie wzrośnie natomiast w Unii Europejskiej i Ameryce Płn. Rynek żywności zmienią dzisiejsza młodzież (10–24 lata) i kobiety, bo te dwie grupy zwracają uwagę na jakość żywności i szukają o niej informacji. Jako źródła liczyć się będą media społecznościowe i społeczność lokalna.

Całość w Rzeczpospolitej



© Portal Spożywczy 2021-09-24 05:33:52