Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

FRSiH 2018: Tłuszcz w mleku jest nośnikiem smaku i jest potrzebny

Chcę podkreślić, że w przypadku naszej produkcji, tłuszcz jest wzmacniaczem smaku. Nie wyobrażam sobie, aby dla naszych serów mielibyśmy obniżać zawartość tłuszczu. Tak naprawdę pożądane jest aby tłuszczu było jeszcze więcej, niż normalnie zawiera go mleko – powiedział Krzysztof Wróblewski, wiceprezes SM Lazur w czasie debaty Mleczarnie w pogoni za trendami podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Jego zdaniem większość trendów kulinarnych, w tym zmniejszania zawartości tłuszczu, jest kształtowana i promowana przez celebrytów i blogerów kulinarnych. - Nie do końca jest to dobra robota – podkreślił Krzysztof Wróblewski.

Zauważył, że naturalnym wyzwaniem każdego działu sprzedaży jest zwiększanie wolumenów wartościowo i ilościowo. - Jest to możliwe dzięki doskonałej obsłudze obecnych klientów, zwiększanie spożycia naszych produktów jak również dzięki pozyskiwaniu nowych odbiorców. Chciałem powiedzieć na przykładzie naszej firmy, która zajmuje się produkcją niszową – specjalizujemy się w produkcji serów z przerostem niebieskiej pleśni - u nas innowacją okazało się plastrowanie serów. Potwierdzeniem tego jest fakt, że robimy to od 10 lat i nikt w Europie nie robi tego na taką skalę z serem z niebieska pleśnią. To dla nas jest duże potwierdzenie innowacji technologicznej i opakowaniowej – mówił Krzysztof Wróblewski.



© Portal Spożywczy 2022-08-07 17:52:05