Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Średniej wielkości hotel w centrum dużego miasta wyrzuca jedzenie za ponad 1,5 mln zł rocznie

Jeśli średniej wielkości hotel wyrzuca rocznie jedzenie za ponad 1 mln zł, to jest to rynek o wielkim potencjale — uznali start-upowcy. Chcą ruszyć za granicę - pisze Puls Biznesu.


Autor: Puls Biznesu
Data: 27-11-2018, 08:41
Fot. Shutterstock

Jak podaje Puls Biznesu hotele wyrzucają 50 proc. jedzenia serwowanego w formie bufetów.

— Średniej wielkości hotel w centrum dużego miasta wyrzuca jedzenie za ponad 1,5 mln zł rocznie — przekonują twórcy Venturis Horeca, start-upu, który stworzył system pozwalający na zmniejszenie marnotrawstwa żywności i poszukuje pieniędzy na dalszy rozwój — czytamy w artykule.

— Światowe i krajowe statystyki odnośnie marnowania żywności mogą wydawać się abstrakcyjne — w skali globu marnujemy rocznie 1,5 mld ton jedzenia, wartego około 1 biliona USD. Pokazanie firmie, na podstawie dokonanych u niej pomiarów, że na racjonalnym wydawaniu i planowaniu posiłków może zaoszczędzić rocznie ponad 1 mln zł, znacznie lepiej przemawia do wyobraźni. To kwestia dostosowania ilości do realnych potrzeb, zmiany sposobu podawania lub zarządzania magazynem i zapasami — mówi w rozmowie z dziennikiem Tomasz Szuba, pomysłodawca i jeden z partnerów w spółce Venturis Horeca.

Czytaj więcej: Puls Biznesu

© Portal Spożywczy 2020-07-11 16:14:50