Średniej wielkości hotel w centrum dużego miasta wyrzuca jedzenie za ponad 1,5 mln zł rocznie
Jak podaje Puls Biznesu hotele wyrzucają 50 proc. jedzenia serwowanego w formie bufetów.
— Średniej wielkości hotel w centrum dużego miasta wyrzuca jedzenie za ponad 1,5 mln zł rocznie — przekonują twórcy Venturis Horeca, start-upu, który stworzył system pozwalający na zmniejszenie marnotrawstwa żywności i poszukuje pieniędzy na dalszy rozwój — czytamy w artykule.
— Światowe i krajowe statystyki odnośnie marnowania żywności mogą wydawać się abstrakcyjne — w skali globu marnujemy rocznie 1,5 mld ton jedzenia, wartego około 1 biliona USD. Pokazanie firmie, na podstawie dokonanych u niej pomiarów, że na racjonalnym wydawaniu i planowaniu posiłków może zaoszczędzić rocznie ponad 1 mln zł, znacznie lepiej przemawia do wyobraźni. To kwestia dostosowania ilości do realnych potrzeb, zmiany sposobu podawania lub zarządzania magazynem i zapasami — mówi w rozmowie z dziennikiem Tomasz Szuba, pomysłodawca i jeden z partnerów w spółce Venturis Horeca.
Czytaj więcej: Puls Biznesu