Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Browar Pinta hurtem wchodzi do Makro

Rzemieślniczy Browar Pinta wprowadza świąteczne 4-paki rzadko warzonych piw do sieci hal MAKRO. W zestawie znajdują się 3 mocne, zimowe piwa i lżejszy, cytrynowy likier piwny. To pierwsza biznesowa współpraca Browaru Pinta i Makro.

 – W ten sposób chcemy zachęcać nowe osoby do spróbowania kraftowych piw – mówi Grzegorz Zwierzyna, prezes zarządu Browaru Pinta.

Do sieci Makro trafiła niemal połowa z ponad 4 tys. 4-paków wyprodukowanych przez Pintę. Reszta będzie sprzedawana w niezależnych sklepach detalicznych.

 – Duże sieci poprawiają dostępność piwa kraftowego szczególnie tam, gdzie nie ma specjalistycznych sklepów i multitapów” – mówi Grzegorz Zwierzyna. Według jego szacunków, tą droga sprzedaje się około jednej trzeciej z około 17 tys. hl piwa warzonego przez Pinte.

Pionierzy piwnej rewolucji w Polsce oferują już swoje piwa w sieciach: Carrefour, Auchan, Intermarche, Winnica Lidla, POLOmarket, Kaufland na południu Polski i w sklepach na stacjach benzynowych BP. Od niedawna „Atak Chmielu”, „A ja pale ale” czy „Pierwszą pomoc” mogą kupić też klienci sieci Stokrotka i Aldi.

– Tą drogą sprzedajemy kilka naszych najpopularniejszych marek. Tymczasem co roku warzymy piwa w kilkudziesięciu stylach, więc głównym kanałem dystrybucji naszej oferty pozostają tradycyjne hurtownie, multitapy, festiwale piw rzemieślniczych i sklepy specjalistyczne –  twierdzi Grzegorz Zwierzyna.

W stworzonym specjalnie na Boże Narodzenie 4-paku, z butelkami o pojemności 330 ml, znajduje się świąteczny porter „Wesołych Świąt”, do warzenia którego była użyta duża ilość ekwadorskiej łuski kakaowca. Najmocniejszym – 11,5-proc. – piwem w zestawie jest tzw. wino wielozbożowe „Dożynki”. Powstało ze słodów czterech odmian zbóż: jęczmienia, owsa, pszenicy i żyta. Za nawiązanie do kraftowej klasyki można uznać podwójne IPA „Quatro” z dosadną goryczką amerykańskiego chmielu i intensywnym aromatem cytrusów, owoców tropikalnych i żywicy. Z zupełnie innych rejonów mapy piwnych stylów pochodzi likier piwny „Kwas My”. Do jasnego zakwaszonego piwa piwowarzy PINTY dodali świeżo wyciśnięty sok z cytryn i – w celu uzyskania efektu likieru – dosłodzili całość ksylitolem.

 



© Portal Spożywczy 2021-06-25 11:51:51