Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Koszty wynagrodzeń wyzwaniem dla właścicieli piekarni

- 2018 rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17 proc. w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem, gdzie koszty wzrosły o około 8% wobec 2017 r. - informuje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro, BGŻ BNP Paribas.

Marta Skrzypczyk podkreśla, że najwyższą dynamiką zmian charakteryzowały się koszty wynagrodzeń – przyrost o prawie 18% wobec analogicznego okresu przed rokiem.

- Co warte podkreślenia, w produkcji pieczywa koszty te mają znacznie większy (około 22-proc.) udział w kosztach ogółem niż w przypadku innych branż sektora spożywczego, gdzie udział ten sięga kilkunastu procent (a czasami jest wręcz jednocyfrowy) - dodaje.

Analityk zauważa, że koszty materiałowe, które stanowią około 45% wszystkich kosztów produkcji pieczywa, w styczniu-czerwcu br. były o 15% wyższe wobec stycznia-czerwca 2017 r.

- Można jednak przypuszczać, że wzrosty cen skupu zbóż, jakie miały miejsce w sierpniu – październiku br., przełożą się na znacznie silniejszy przyrost kosztów materiałowych w II półroczu 2018 r. W tej sytuacji nie dziwią ostatnie podwyżki cen detalicznych pieczywa. Według danych GUS w październiku br. chleb pszenno-żytni był przeciętnie o prawie 8% droższy niż rok wcześniej, zaś bułka pszenna o prawie 10% - dodała.

W najnowszym raporcie „Strategie grains” eksperci firmy Tallage obniżyli (o 0,5 mln t) prognozę eksportu pszenicy zwyczajnej z UE na rynki trzecie. Obecnie oceniają, że wysyłki tego zboża w bieżącym sezonie 2018/19 mogą sięgnąć  19,0 mln t.

- Gdyby ten scenariusz zrealizował się, byłby to najmniejszy wolumen od sezonu 2011/2012, kiedy UE wyeksportowała zaledwie 13,3 mln t pszenicy. Główne przyczyny niewielkiej sprzedaży zagranicznej pszenicy z UE leżą po stronie niskich zbiorów w Europie oraz braku konkurencyjności cen unijnych w porównaniu do notowanych w portach w Rosji. Niemniej, w kolejnych miesiącach rośnie prawdopodobieństwo wyhamowania (lub wręcz ograniczenia) eksportu pszenicy z Rosji, co może przełożyć się pozytywnie na wyniki unijne - dodaje Skrzypczyk.

Eksport ma bardzo duże znaczenie dla kształtowania się cen pszenicy w UE. W ostatnich czterech sezonach nadwyżka produkcji nad zużyciem pszenicy zwyczajnej w krajach UE wahała się od 16 do prawie 34 mln t. Według ostatniej prognozy Tallage w bieżącym sezonie 2018/19 nadwyżka ta będzie wprawdzie znacznie niższa (11 mln t), ale wyższa niż w sezonie 2011/12.



© Portal Spożywczy 2022-08-07 17:48:55