Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Niemcy: Rozwój rolnictwa ekologicznego kwitnie

Rozwój niemieckiego rolnictwa ekologicznego trwa. Coraz więcej gruntów jest uprawianych ekologicznie przez rolników. Przodują Saksonia-Anhalt i Badenia-Wirtembergia - informuje farmer.pl.

Rolnictwo ekologiczne w Niemczech znacznie wzrosło w 2018 roku. Powierzchnia gruntów uprawianych ekologicznie wzrosła o 10,8 proc. do około 1,5 mln hektarów. Tylko w 2018 r. wzrost wyniósł około 150 tys. ha, a zatem udział powierzchniowy wzrósł z 8,1 do 9,1 proc.

W tym samym czasie liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła o prawie 7,9 proc. łącznie do około 32 tys. ha.

Dane te zostały opublikowane przez ministerstwo rolnictwa. Oznacza to, że co ósme gospodarstwo w Niemczech jest ekologicznie.

- Widocznie zwiększyliśmy dotacje na uprawy ekologiczne, które działają. Rośnie nie tylko popyt konsumentów na żywność ekologiczną, ale także chęć coraz większej liczby rolników do zmiany sposobu prowadzenia działalności gospodarczej - powiedziała minister rolnictwa Julia Klöckner.

Minister zwiększyła dostępne dotacje na rolnictwo ekologiczne o połowę o z 20 do 30 mln euro.

Więcej czytaj na www.farmer.pl. 



© Portal Spożywczy 2021-05-07 20:47:19