Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ekspert komentuje zmiany cen na rynku masła

Pierwsze półrocze 2019 r. upłynęło pod znakiem spadków cen masła zarówno na rynku krajowym jak i w UE. Na koniec czerwca ceny masła w Polsce były o 20% niższe w porównaniu z końcem 2018 r. i o 35% niższe niż przed rokiem. Głębokość spadków na rynku unijnym była mniejsza, wyniosła odpowiednio 10 i 31 proc. - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 22-07-2019, 13:35
Paweł Wyrzykowski

W jego opinii, spadki cen masła na rynku związane były przede wszystkim z większą, niż przed rokiem dostępnością masła na rynku. - W pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. wolumen eksportu tego produktu z Nowej Zelandii, największego światowego eksportera masła, był o 11% większy niż przed rokiem. Zwiększyła się również jego produkcja w UE – w pierwszych czterech miesiącach br. była o 2,4% większa niż przed rokiem – mówi Paweł Wyrzykowski.

Uważa, iż głębsze spadki cen masła w Polsce niż w UE były prawdopodobnie związane z znacznie mniejszym w pierwszych czterech miesiącach wolumenem eksportu – o 27% wobec analogicznego okresu przed rokiem. - Sytuacja podażowa wydaję się stabilizować co oznacza, że w najbliższych miesiącach nie należy się spodziewać tak znaczących wahań cen, jak obserwowaliśmy to w ostatnich dwóch latach – mówi ekspert.

© Portal Spożywczy 2020-06-01 17:57:38