Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Nowy patogen w uprawie chmielu w Europie

Jak podaje farmer.pl, w najnowszym 13. raporcie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa dotyczącego nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski pojawił się nowy problem w chmielu - citrus bark cracking viroid.

Citrus bark cracking viroid znany jest przede wszystkim jako patogen cytrusów (Citrus spp. i poncyrii trójlistkowej (Poncirus trifoliata)) w Azji (Chiny, Izrael, Iran, Liban, Japonia, Oman, Syria), Afryce (Egipt, RPA, Sudan, Tunezja), Ameryce Północnej i Środkowej (Kuba, USA) oraz w kilku krajach europejskich (Grecja, Turcja, Włochy, Turcja). Na cytrusach jak dotąd nie wywoływał on większych szkód gospodarczych. W 2007 r. wiroid ten został stwierdzony w Słowenii na chmielu.

Rozprzestrzenił się on dość szybko w uprawach roślin. Mimo działać podejmowanych w celu wyniszczenia Citrus bark cracking viroid nadal notowany jest w Słowenii na chmielu. W lipcu 2019 r. stwierdzono wiroida na dwóch plantacjach chmielu w Bawarii (Niemcy), gdzie zaobserwowano zahamowanie wzrostu roślin. W krajach Unii Europejskiej agrofag ten nie podlega obowiązkowi zwalczania.

Na chmielu Citrus bark cracking viroid wywołuje karłowatość roślin w wyniku skracania się międzywęźli łodyg, żółknięcie i skręcanie się liści, zmniejszanie się i deformację szyszek oraz suchą zgniliznę korzeni.

Całość na farmer.pl



© Portal Spożywczy 2021-07-28 19:15:10