Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dyrektor IO w Skierniewicach: Jakość owoców i warzyw warunkiem i gwarancją sukcesu

- Producenci owoców i warzyw mają jedną niewykorzystaną przewagę konkurencyjną – sprzyjające trendy konsumenckie i rynkowe. Nie ma takiego dietetyka, który by powiedział, że nie warto ich spożywać, o czym świadczy m.in. najnowsza piramida żywieniowa - mówiła podczas sesji inauguracyjnej zatytułowanej "Polska na globalnym rynku producentów żywności" w ramach V edycji konferencji Sady i Ogrody i VII edycji konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie, dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO, dyrektor, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Konsumenci ciągle jedzą za mało owoców i warzyw. - Sektorowi sprzyjają trendy konsumenckie a jakość jest kluczem do sukcesu producentów owoców i warzyw i to zarówno w kraju jak i na arenie międzynardowej - mówiła dr hab. Dorota Koopacka.

Jej zdaniem polskie owoce i warzywa na świecie muszą być postrzegane pozytywnie, inaczej nie utrzymywałyby swojego znaczenia na międzynarodowej arenie. - Jednak niezwykle ważne jest, by pamiętać, że nie jest to dane raz na zawsze. Niezwykle istotna jest dbałość o jakość owoców i warzyw oraz współpraca producentów. W dzisiejszych czasach tylko jakość może być  niepodważalną przewagą wyróżniającą producentów na międzynarodowych rynkach - mówiła podczas debaty dr hab. Dorota Konopacka.

I dodała, że w kwestii jakości – należy zwracać uwagę na preferencje konsumentów, trzymać się zasad integrowanej produkcji, trzeba również pamiętać, że te kraje, które od nas kupują owoce, mają coraz lepsze systemy kontroli.



© Portal Spożywczy 2021-10-26 23:22:44