Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dobre perspektywy dla eksportu drobiu do Afryki

Dane statystyczne zdają się potwierdzać słuszność drobiarskich strategii opierających się na nadziejach drobiarstwa związanych z Afryką. W Ghanie w bieżącym roku konsumpcja drobiu wzrośnie o prawie 14 procent - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Od kilku lat w dyskusjach analityków sektora drobiarskiego pojawiają się silne rekomendacje dotyczące inwestowania w Afryce. Argumentami przemawiającymi za takim postępowaniem są zwykle szacunki dotyczące wzrostu liczby ludności, a także istotnie niższe spożycie drobiu na głowę niż w innych częściach świata. Istotną rolę w atrakcyjności kontynentu afrykańskiego odgrywają także projekcje dotyczące stopniowego wzrostu zamożności ludzi mieszkających w Afryce.

W odpowiedzi na argumenty analityczne wiele światowych przedsiębiorstw drobiarskich otwiera swoje przedstawicielstwa w Afryce, a niektóre z nich sporo tam inwestują. Cały czas rozwija się także eksport do Afryki. Wśród najbardziej obiecujących kierunków wywozu mięsa wymienia się między innymi Republikę Południowej Afryki, Benin czy Ghanę. Dane statystyczne opublikowane przez ostatnie z tych państw zdają się potwierdzać słuszność drobiarskich strategii opierających się na nadziejach związanych z Afryką.

W Ghanie w bieżącym roku konsumpcja drobiu wzrośnie o prawie 14 procent! Co więcej, szacuje się, że tylko około pięciu do dziesięciu procent mięsa drobiowego na rynku Ghany pochodzi od lokalnych producentów, a reszta jest importowana. Również prognozy dla Ghany cały czas są optymistyczne bo kilkunastoprocentowe wzrosty konsumpcji mają się utrzymać jeszcze przez wiele lat.



© Portal Spożywczy 2021-10-25 05:28:11