Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W Krakowie powstaje kierunek studiów, który będzie przygotowywać do prowadzenia własnej winnicy

Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie rusza nowy, pierwszy w Polsce kierunek studiów - Winogrodnictwo i Enologia.

Kierunek będzie przygotowywać do prowadzenia własnej winnicy - od momentu zaprojektowania, poprzez jej założenie i prowadzenie - oraz winiarni. Absolwenci mają stać się specjalistami z zakresu oceny jakości winogron, moszczy oraz gotowych win. Zakres programowy studiów obejmuje także znajomość oddziaływania substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwego oddziaływania toksycznego i interakcji z lekami. Dzięki rozszerzonej wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.

Zakres nauczania na kierunku obejmuje m.in. nastepujące przedmioty: winogrodnictwo, choroby i szkodniki winorośli, mikrobiologię winiarską, winifikację, analitykę laboratoryjną w enologii, chemię wina, substancje aktywne w produktach naturalnych, zdrowotne aspekty wina, interakcje leków z etanolem, neuroenologię, praktyki (technologia uprawy winorośli – winnica oraz enologiczne – w winiarni), czy wyjazdy studyjne krajowe i zagraniczne.



© Portal Spożywczy 2021-10-25 05:41:14