Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

WHO: Nie ma dowodów na to, że podatek cukrowy poprawia zdrowie konsumentów

Doświadczenia krajów, które eksperymentowały z "podatkiem cukrowym" pokazują, że takie rozwiązanie nie zawsze wpływa na zmianę nawyków żywieniowych obywateli, a przez to na poprawę ich zdrowia - czytamy na Money.pl

Wprowadzenie podatku cukrowego w Wielkiej Brytanii okazało się zupełnie nieskuteczne. Z zakładanych ponad 500 milionów funtów wpływów do budżetu wpłynęła zaledwie połowa tej kwoty. Co więcej, pomimo wprowadzenia daniny, konsumpcja cukru nadal w Wielkiej Brytanii rośnie.

Z kolei na Węgrzech, gdzie opodatkowanie nałożono na szerokie spektrum napojów oraz żywności, podatek spotkał się z ostrą krytyką opinii publicznej. Wzrost cen zmusił konsumentów do poszukiwania nowych, tańszych produktów, niekoniecznie cechujących się niższą kalorycznością czy wyższą jakością.

Dania zrezygnowała z podatku cukrowego już w 2014 roku. Okazało się bowiem, że Duńczycy zamiast ograniczenia spożywania napojów słodzonych, kupowali te same produkty taniej w Niemczech.

W Meksyku tylko w 2016 roku w efekcie wprowadzenia podatku zlikwidowano 11 tysięcy miejsc pracy, a z rynku zniknęło 30 tysięcy małych sklepów. Co prawda, zanotowano spadek sprzedaży napojów słodzonych, jednak nie wiązał się on ze zmniejszeniem otyłości. Liczba kalorii spożywanych przez przeciętnego Meksykanina zmniejszyła się zaledwie o 4 kalorie w skali doby.

Światowa Organizacja Zdrowia stoi na stanowisku, że nie istnieją dowody na to, że regulacje fiskalne na wybrane kategorie produktowe skutkują realną poprawą zdrowia konsumentów.

Więcej na Money.pl



© Portal Spożywczy 2022-05-22 17:15:12