Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Holenderski eksport owoców i warzyw wzrósł, także dzięki sprzedaży do Polski

Holenderski eksport owoców i warzyw wzrósł w ubiegłym roku o 4 procent do 11,9 miliarda euro. Nie mniej niż 80 procent jest sprzedawane w promieniu 1000 kilometrów. 90 proc. sprzedaży pozostaje w krajach UE - podaje freshplaza.com.


Autor: www.sadyogrody.pl / Freshplaza
Data: 11-01-2020, 10:08
fot. unsplash.com

Z kwotą 4,3 miliarda euro Niemcy zajmują pozycję lidera w imporcie z Holandii. Kolejne miejsca należą do Wielkiej Brytanii i Belgii.

Najsilniejszy wzrost eksportu w 2019 r. można zaobserwować w Polsce. Obroty sprzedażowe wzrosły tutaj o 18 procent. Dotyczyło to głównie cebuli, pomidorów i papryki. Dobre wyniki odnotowano również we Francji (+ 6%), Danii (+ 7%) i we Włoszech (+ 12%). 

Wyższy holenderski obrót eksportowy owoców i warzyw w 2019 r. wynika głównie ze zwiększonej sprzedaży cebuli, pomidorów, papryki, awokado, bananów i owoców jagodowych. Pomidory prowadzą w rankingu eksportowym z dużym wyprzedzeniem, a następnie papryka i awokado.

© Portal Spożywczy 2020-06-04 06:00:50