Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polacy chętnie zastępują pokarmy mięsne owocami i warzywami

Coraz więcej osób deklaruje rezygnację z mięsa lub znacząco ogranicza jego spożycie – niespełna 12% przyznaje, że spożywa je codziennie. Z ostatnich badań wynika, że już 1 mln Polaków w wieku 18-65 lat to wegetarianie i weganie, natomiast aż 2 mln planuje przejść na taką dietę ! Jadłospis eliminujący mięso, oparty na zbożach, warzywach, owocach i zdrowych tłuszczach niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, lecz czy jest odpowiedni dla wszystkich? Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście” opowie o zaletach włączenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców do codziennego menu oraz wadach płynących z ograniczenia spożywania mięsa.


© Portal Spożywczy 2022-01-27 02:36:14