Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Podatek od mięsa uderzyłby w rolników, przetwórców i konsumentów

- Wprowadzenie podatku od mięsa w proponowanym kształcie doprowadziłoby do sytuacji, w której wielu konsumentów zostałoby zmuszonych do wykreślenia mięsa ze swojej diety - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole.

Koalicja organizacji prozwierzęcych TAPP (True Animal Protein Price) zaproponowała wprowadzenie tzw. podatku od mięsa. 

Aktywiści chcą podniesienia cen mięsa do 2030 roku: wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g, wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g oraz kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g. Nowe ceny mogą skutkować w redukcji emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%.

W ocenie Jakuba Olipry wprowadzenie podatku w proponowanym kształcie doprowadziłoby do sytuacji, w której wielu konsumentów zostałoby zmuszonych do wykreślenia mięsa ze swojej diety.

- W efekcie istotnie zmniejszyłby się rynek mięsa prowadząc do spadku produkcji. W konsekwencji wprowadzenie takiego podatku uderzyłoby zarówno w rolników, przetwórców mięsa jak i samych konsumentów. Zakładam, że taki podatek miałby formę podatku akcyzowego. Stąd podatek uderzałby zarówno w unijnych jak i pozaunijnych producentów mięsa sprzedających swoje produkty na rynku unijnym - ocenia analityk.



© Portal Spożywczy 2022-01-20 03:30:14