Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rynek drobiu: Plukon znów przejmuje w Europie

Holenderska firma Plukon Food Group ogłosiła przejęcie hiszpańskiej Grupo de Gestion Empresarial Avicola (VMR).


Autor: KIPDiP
Data: 11-02-2020, 09:40
Grupa Plukon obecna jest już w: Holandii, Belgii, Francji, Niemczech i w Polsce, fot. plukon.pl

Hiszpański VMR działa w segmencie dostaw dla sprzedawców detalicznych, ale także w kanale gastronomicznym, wytwarzając produkty drobiarskie pod marką Gallus Gallus, koncentrując się na rynku w Madrycie. VMR jest również partnerem joint-venture portugalskiego producenta drobiu Grupo Valouro.

- Wygląda na to, że Plukon aspiruje do bycia jednym z kluczowych graczy na europejskim rynku drobiarskim. Poprzez posiadanie już szóstego kraju produkcyjnego w Europie Holendrzy wyraźnie umocnili swoją pozycję konkurencyjną na Starym Kontynencie - ocenia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Grupa Plukon obecna jest już w Holandii, Belgii, Francji, Niemczech i w Polsce. Wejście Plukon na rynek polski nastąpiło w 2018 r. poprzez osiągnięcie porozumienia z firmą Wyrębski, produkującą świeże i głęboko mrożone produkty drobiowe na rynek gastronomiczny, dla handlu detalicznego i przemysłu spożywczego pod własną marką. 

Rodzina Wyrębskich wspólnie z Plukon Food Group wybudowała nowoczesny zakład drobiarski w Gruszczycach obok Sieradza. 

© Portal Spożywczy 2020-05-26 08:59:10