666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ceny wieprzowiny w Chinach osiągnęły najwyższy poziom od ponad ośmiu lat

Według chińskiego urzędu statystycznego, ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i znów są zbliżone do rekordowego poziomu z ubiegłego roku. Ceny detaliczne również szybko rosną - podaje farmer.pl.



Autor: farmer.pl
Data: 13-02-2020, 19:34
Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i są zbliżone do rekordowego poziomu z 2019 roku fot. pixabay.com/ludiarin

Inflacja była wyższa niż oczekiwano z powodu silnego popytu na początku 2020 r. i epidemii koronawirusa. Powodem ponownego gwałtownego wzrostu cen są rygorystyczne środki zwalczania epidemii tego wirusa. Środki te wpływają nie tylko na transport świń, ale także utrudniają wznowienie pracy w rzeźniach. Ograniczenia w transporcie drogowym utrudniają również zakup i transport świń. Ponieważ stado świń gotowych do uboju jest niskie, ceny świń znów rosną.

Średnie ceny wieprzowiny w Chinach wyniosły na początku tygodnia w przeliczeniu 7,34 dolarów za kilogram, w porównaniu z 6,89 dolarów przed świętami. Poprzedni rekord cen został z października ubiegłego roku był na poziomie 7,75 dolarów.

Gwałtowny wzrost cen w rzeczywistości kontrastuje ze spadkiem cen, który zwykle można zaobserwować po silnym popycie w nowym roku. Jednak blokady dróg i zakazy transportu utrudniają transport świń do rzeźni. Ponadto zamknięcie wielu miast i powiatów jest zbyt mało personelu, aby szybciej przeprowadzić transport i ubój. Problemy pogłębia niedobór spowodowany zabijaniem świń z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF).

W styczniu ceny wieprzowiny były o 116 proc. wyższe niż przed rokiem. Wzrost w porównaniu do poprzedniego miesiąca wyniósł 8,5 proc. Średnie ceny wieprzowiny w Chinach wyniosły na początku tygodnia w przeliczeniu 7,34 dolarów za kilogram, w porównaniu z 6,89 dolarów przed świętami. Poprzedni rekord cen został z października ubiegłego roku był na poziomie 7,75 dolarów. Inflacja cen początkowo spowolniła w grudniu, kiedy władze uwolniły państwowe rezerwy wieprzowiny, aby zauważalnie poprawić dostawy przed sezonem wakacyjnym, w szczycie konsumpcji.

Według Rabobanku, ożywienie produkcji jest powolne. W wielu regionach realizacja zamówień dotyczące sprzedaży prosiąt i macior zostały opóźnione o miesiąc lub nawet dłużej. Duże straty w stadzie loch zmusiły producentów do wykorzystywania do hodowli loch, które zwykle przeznaczone są na ubój.

© Portal Spożywczy 2020-04-10 14:51:44