Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ekspert: Dynamika produkcji drobiarskiej w Polsce wyhamowuje

-  W dłuższym okresie widoczne jest wyhamowywanie dynamiki produkcji drobiarskiej w Polsce. O ile w latach 2011-2016 rosła ona w średniorocznym tempie 12 proc., to w latach 2016-19 wzrost ten (CAGR) wyniósł mniej niż 5 proc. - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych PKO Banku Polskiego.


Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 14-02-2020, 14:46

Jak informowaliśmy niedawno, dane Eurostatu za 11 miesięcy 2019 roku wskazują na pierwszy od 17 lat spadek produkcji drobiarskiej w Polsce:

- Po jedenastu miesiącach 2019 roku produkcja drobiarska ogółem, liczona w tysiącach sztuk ubijanego drobiu, spadła o 0,6 procent. W tym samym czasie produkcja kurcząt rzeźnych zmniejszyła się o ponad jeden procent - poinformowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Mariusz Dziwulski wskazuje, że według Eurostatu produkcja kurcząt rzeźnych w Polsce, mierzona wagą ubojów, w pierwszych 11 mies. 2019 wzrosła o niespełna 1% r/r.

- Po wzroście o 3,5% r/r w pierwszych trzech kwartałach 2019, ostatnie miesiące roku przyniosły wyraźne spowolnienie. Jest ono w dużej mierze efektem wysokiej bazy statystycznej z 2018. Z danych statystyki unijnej wynika, że w październiku 2018 uboje kurcząt w Polsce wyniosły 224 tys. ton i były wyższe aż o 31% r/r. Warto zaznaczyć, że historycznie (poza październikiem 2018) nigdy w jednym miesiącu nie przekroczyły 200 tys. t. Tym samym dynamika produkcji w IV kwartale 2018 zwiększyła się do +14,8% wobec +4,9% r/r w III kwartale 2018. Dane dla października 2019 wskazały na aż 15-proc. spadek w relacji rocznej, co miało wpływ na obraz krajowej produkcji w całym 2019 - mówi.

W ocenie analityka PKO BP w dłuższym okresie widoczne jest wyhamowywanie dynamiki produkcji drobiarskiej w Polsce.

- O ile w latach 2011-2016 rosła ona w średniorocznym tempie 12%, to w latach 2016-19 wzrost ten (CAGR) wyniósł mniej niż 5%. W kierunku spadku tempa wzrostu produkcji oddziałują: presja opłacalności chowu kurcząt (relacja cen drobiu do cen pasz zmniejsza się, rosną koszty wynagrodzeń), nasycający się rynek unijny oraz wzrost konkurencji międzynarodowej. W 2020 zwiększaniu krajowej produkcji dodatkowo nie będzie sprzyjać występowanie w Polsce grypy ptaków - podsumowuje.

© Portal Spożywczy 2020-04-10 08:36:12