Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W 2019 wzrosła produkcja mąki żytniej

W 2019 roku w Polsce wyprodukowano 1 812 tys. ton mąki pszennej oraz 198 tys. ton mąki żytniej. Rok wcześniej było to analogicznie 1 822 tys. ton i 181 tys. ton.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 26-02-2020, 15:00
W 2019 wzrosła produkcja mąki żytniej, a spadła - mąki pszennej ; fot. shutterstock

Według danych GUS największa produkcja mąki pszennej wystąpiła w październiku (167 tys. ton), natomiast najmniejsza w czerwcu (126 tys. ton).

Dla mąki żytniej najkorzystniejszy był maj (17,7 tys. ton). Najmniej wyprodukowano w miesiąc później, w czerwcu (14,7 tys. ton).

W styczniu 2020 wyprodukowano 162 tys. ton mąki pszennej (wobec 157 tys. ton rok wcześniej) i 17,3 tys. ton mąki żytniej (wobec 17,6 tys. ton rok wcześniej)

© Portal Spożywczy 2020-05-29 12:48:43