Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji wirusem grupy i grypopodobnym

W 2011 roku grupa koreańskich naukowców z Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Yonsei odkryła, że bioaktywne polifenole zawarte w zielonej herbacie w odpowiednim stężeniu wykazują zdolność do hamowania replikacji wirusa grypy i wirusów grypopodobnych, czyli – blokują jego namnażanie.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 06-03-2020, 19:31
Zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji wirusem grupy i grypopodobnym, fot. unsplash

Wybór zielonej herbaty, bogatej w związki bioaktywne zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji wirusem grupy i grypopodobnym.

– Trzeba pamiętać, że tylko herbata o wysokiej zawartości polifenoli ma działanie bioaktywne, parząc liście herbaty w domu często nieprecyzyjnie nie uzyskujemy naparu, który zawiera polifenole, dlatego stworzyliśmy napary w butelkach i papierowych puszkach, które zawierają polifenole, a dodatkowo są wygodne oraz niesłodzone – mówi Monika Kowal, prezes zarządu SOTI Natural, producenta herbat parzonych.

© Portal Spożywczy 2020-06-02 11:22:30