Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W trzecim tygodniu lipca zdrożało masło, a spadły ceny mleka w proszku

W trzecim tygodniu lipca 2020 r. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zbytu masła, przy jednoczesnym dalszym spadku cen mleka w proszku.


Autor: portalspożywczy.pl/KOWR
Data: 31-07-2020, 14:45
Zdrożało masło /Fot. Shutterstock

W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.07.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 13,85 zł/kg, o 4,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 6 proc. więcej niż przed miesiącem.

Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,61 zł/kg (3,32 zł za 200 gram) i była o 1 proc. wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 6 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 10 proc., a masło konfekcjonowane –o 4 proc.

Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu lipca 2020 r. płacono 8,48 zł/kg, o 2 proc. mniej niż w poprzednim notowaniu i o 5 proc. mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,35 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż przed tygodniem i o 4 proc. niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 1 proc. droższe, a PMP –o 7 proc. tańsze.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,28 zł/kg, o 3 proc. więcej niż w drugim tygodniu lipca br. i o 1 proc. więcej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,35 zł/kg i była o 0,5 proc. niższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 4 proc. wyższa niż przed miesiącem.

Wymienione gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 5–6 proc.

© Portal Spożywczy 2020-08-12 02:44:51