Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Kaufland rozszerza asortyment marki własnej o mięso z królika

Kaufland rozszerza ofertę mięsa ze zrównoważonej hodowli. Tym razem pod marką własną K-Stąd Takie Dobre! pojawiło się mięso z królika, które będzie można przyrządzić według przepisu przygotowanego specjalnie dla klientów.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 18-09-2020, 10:04
Kaufland rozszerza ofertę mięsa ze zrównoważonej hodowli, fot. materiały prasowe

Mięso królika jest cenione za niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość białka i lekkostrawność. Na jego wysoką jakość wpływa tak rasa, jak i żywienie czy metody hodowli. Kaufland oferuje klientom najwyższej klasy produkty mięsne, przywiązując dużą wagę do sposobu, w jaki zostały wyprodukowane. 

Tym razem na półki 224 sklepów sieci trafi mięso z królika pochodzącego z krajowego chowu o podwyższonym standardzie – bez stosowania antybiotyków i przyjaznego środowisku.  Potwierdzają to certyfikaty wydane przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie. Specyfika chowu sprawia, że sprzedaż tych królików jest prowadzona okazjonalnie, a Kaufland jest pierwszą siecią handlową w Polsce, która wprowadziła je do oferty. 

W asortymencie marek własnych klienci sklepów Kaufland znaleźć mogą więcej produktów mięsnych pochodzących z hodowli o podwyższonym standardzie. W stałej ofercie sieci pod marką K-Stąd Takie Dobre! dostępny jest kurczak z chowu wybiegowego – hodowany z dostępem do światła słonecznego, bez użycia antybiotyków i karmiony paszą pozbawioną GMO. 

W związku z wprowadzeniem do okazjonalnej sprzedaży królika z chowu zagrodowego K-Stąd Takie Dobre! Kaufland przygotował specjalny przepis:

Duszony królik w białym winie z młodymi marchewkami. Przepis na porcję dla 6 osób. 

Składniki: 

  • 1 królik zagrodowy K-Stąd Takie Dobre!
  • 1 kg młodej marchwi
  • 500 g młodych białych cebulek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 g masła
  • trochę grubo posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml białego wina
  • pieprz czarny
  • sól

 1. Królika podzielić na kawałki i zrumienić na oleju. Dodać wino i dusić pod pokrywką na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu;

2. Marchew obrać, umyć i pokroić na grube plastry. Cebulki oczyścić;

3. Marchew wrzucić do osolonego wrzątku na około 5 minut. Wyjąć i hartować w wodzie z kostkami lodu;

4. Marchew, cebulkę i natkę pietruszki dodać do królika. Dodać szczyptę soli i pieprzu.

5. Dusić przez kolejne 20 minut;

6. Przecedzić sos z duszenia przez drobne sitko. Przelać do garnka, dodać masło i stale mieszać aż do zgęstnienia;

7. Królika polać sosem i serwować z warzywami. 

Królik z chowu zagrodowego K-Stąd Takie Dobre! (tuszka 1 kg / 29,99 zł) jest dostępny w sklepach Kaufland do 24.09 br. lub do wyczerpania zapasów.

© Portal Spożywczy 2020-11-25 20:37:09