Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rusza pakiet wsparcia dla branży spożywczej. Prawie 6 mln zł na ograniczenie wpływu COVID-19

- Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpoczęła nabór przedsiębiorstw zainteresowanych uzyskaniem wsparcia finansowego w obszarze szkoleń i doradztwa, które mają na celu ograniczenie kryzysu spowodowanego COVID-19. Rekrutacja trwa do 30.11.2020 roku - informuje Polska Federacja Producentów Żywności.


Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 01-10-2020, 15:09
Branża spożywcza: Prawie 6 mln zł dofinansowania w celu ograniczenia wpływu COVID-19, fot. shutterstock

– Uruchomiony właśnie pakiet wsparcia dla sektora żywnościowego jest efektem współpracy ekspertów Sektorowej Rady ds. Kompetencji – sektor żywności wysokiej jakości oraz PARP. Pierwotne zadania Rady zostały zmodyfikowane w celu jak najszybszego zapewnienia dofinansowania szkoleń, które powinny znacząco zwiększyć kapitał wiedzy i umiejętności niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania konkurencyjności producentów żywności w warunkach pandemii COVID-19 – mówi Andrzej Gantner, Przewodniczący Sektorowej Rady, Wiceprezes i Dyrektor Generalny PFPŻ ZP.

Kto może skorzystać z dofinansowania?

Dofinansowanie skierowane jest do wszystkich przedsiębiorców (zarówno MŚP, jak i dużych) działających w oparciu o wpis PKD 10-Produkcja artykułów spożywczych (za wyjątkiem PKD 10.9 Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt - te firmy mogą się rekrutować do projektu pod warunkiem, że posiadają status mikro, małego lub średniego przedsiębiorstwa).

Na co można przeznaczyć dofinansowanie?

Usługi rozwojowe, z których może skorzystać przedsiębiorstwo w ramach zadania COVID-19 zostały określone w nadzwyczajnej rekomendacji Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości. Tematy usług oferowanych dla sektora żywności wysokiej jakości to:

  • Dobre Praktyki Higieniczne GHP i HACCP w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Organizacja sprzedaży i promocji w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Zaopatrzenie surowcowe zakładu produkcyjnego w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Magazynowanie i transport żywności w warunkach pandemii (szkolenie)
  • Zarządzanie kryzysowe w przypadku wystąpienia zakażenia w zakładzie (doradztwo). 

Ile można otrzymać?

Wsparcie, jakie może otrzymać przedsiębiorstwo na dofinansowanie usług rozwojowych, wyniesie do 80 % wartości netto tych usług, co oznacza, że pozostałe 20% zapewniają przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie.

Wsparcie realizowane będzie w systemie refundacyjno-zaliczkowym, co oznacza, że część środków na finansowanie usługi przedsiębiorca otrzyma przed jej opłaceniem.

Jak aplikować?

  • Należy zgłosić się do Operatora za pośrednictwem Formularza Rejestracyjnego dostępnego na stronie PARP: https://www.parp.gov.pl/component/site/site/formularz-kontaktowy-kompetencje-dla-sektorow-covid
  • Należy przekazać Operatorowi wymagane dokumenty (Operator zweryfikuje możliwość udziału w projekcie na podstawie dokumentów rekrutacyjnych przekazanych po wypełnienia na wskazany w nim adres e-mail)
  • Przedsiębiorca po pozytywnej weryfikacji określa potrzeby edukacyjne wynikające z rekomendacji nadzwyczajnej Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości
  • Przedsiębiorca samodzielnie lub przy wsparciu Operatora wybiera usługi rozwojowe, które będą odpowiadać na potrzeby przedsiębiorstwa i jego pracowników. W przypadku braku usługi w BUR możesz wybrać usługi poza Bazą.
© Portal Spożywczy 2020-12-02 07:07:51