Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Poznaj fakty na temat drożdży

Drożdże, chociaż od dawna stosowane jako naturalne suplementy diety, wciąż mają tylu samo zwolenników, co przeciwników. Są niezdrowe, tuczą, powodują grzybicę. Czy to wszystko prawda? Otóż nie! Drożdże to niedocenione źródło energii oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Drożdże dostarczają zdrowej energii, chronią układ odpornościowy, wzmacniają włosy, kości i paznokcie, a dodatkowo dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonale obniżają nadmierne stężenie cholesterolu we krwi.


Autor: Artykuł zewnętrzny
Data: 12-10-2020, 22:20

Zacznijmy od rozprawienia się z najpopularniejszych chyba mitem: drożdże piekarskie powodują grzybicę. To nieporozumienie wynika ze zbieżności nazw drożdże-drożdżaki. Pamiętajmy, że szlachetne drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae to coś zupełnie innego niż niebezpieczny dla naszego zdrowia drożdżak Candida albicans (grzyb pasożytniczy). Drożdże znajdują szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i stanowią jeden z najwnikliwiej badanych w biologii molekularnej i komórkowej, organizmów. Podczas, gdy drożdżak Candida jest pospolitym grzybem pasożytniczym, który zasiedla ludzki organizm.

Kolejnym powielanym mitem jest przeświadczenie, że od drożdży się tyje. Nic bardziej mylnego! Zawarte w drożdżach witaminy z grupy B przyśpieszają przemianę materii, chrom zaś ogranicza apetyt na słodycze, wspomagając tym samym odchudzanie. Same w sobie drożdże są niskokaloryczne. W 100 g dostarczają ok. 92 kcal, z czego ok. 11 g białka, 2 g tłuszczu oraz 7 g węglowodanów przyswajalnych. Tłuszcz w nich zawarty to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu.

Istnieje również przeświadczenie, że drożdże nie powinny być spożywane przez osoby starsze i dzieci. Tymczasem, zawarte w drożdżach składniki odżywcze przyczyniają się do przyśpieszenia procesów regeneracji naskórka i są skutecznym elementem terapii leczenia trądziku. Dlatego ich spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania organizmu. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych, drożdże wskazane są dla osób ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), chorującym na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza) oraz wszystkim osłabionym po przebytej chorobie.

Komentarz dietetyka:

Drożdże to niewątpliwie cenne źródło wielu składników odżywczych. Dodatkowo dzięki zawartości witamin z grupy B wpływają one na poprawę zdolności intelektualnych i dobre samopoczucie. Co ciekawe, drożdże nie muszą już więcej kojarzyć nam się jedynie z przeróżnymi wypiekami. Na rynku dostępne są również płatki drożdżowe, które mogą stanowić pewne urozmaicenie diety jako dodatek do jogurtów naturalnych ze świeżymi owocami czy dań wytrawnych. To także świetna alternatywa dla wegetarian i wegan.

Kinga Falkiewicz, dietetyk kliniczny, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”: www.instytutsanvita.pl 

 

© Portal Spożywczy 2021-01-19 16:36:46