Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Bimber jako lokalny specjał

Powstające stowarzyszenie Nasz Bimber chce stworzyć w Białymstoku Muzeum Bimbrownictwa. Autorzy pomysłu zamierzają również serwować tam bimber własnej produkcji, ale przeszkodą w realizacji tego zamierzenia jest polskie prawo.


Autor: Gazeta Wyborcza
Data: 26-04-2008, 13:22

- Są dwa rozwiązania. Pierwsze to staranie się o uznanie bimbru za produkt regionalny. Bo skoro mogą nimi być produkowane metodą domową sery, babka czy kiszka ziemniaczana, to może być i bimber. Druga możliwość to zalegalizowanie produkcji np. w Polmosi. - mówi Adam Kurluta dyrektor departamentu spraw społecznych w białostockim magistracie, jeden z inicjatorów stowarzyszenia.

Data uruchomienia muzeum nie jest jeszcze znana. - Nie chciałbym mówić publicznie o terminach. Ale jestem dobrej myśli. Bimber jest w naszej kulturze, w naszej tradycji. I skoro na południu Polski znana jest śliwowica, we Włoszech grappa, dlaczego podobnie nie ma być z naszym bimbrem - podkreśla Kurluta.

© Portal Spożywczy 2021-01-15 19:28:12