Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Whisky single malt z Indii podbija świat

Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie - czytamy na sukces.rp.pl.

Single malty z Indii zdobywają w ostatnim czasie wysokie miejsca w światowych rankingach. Hindusi kochają whisky. Spożycie tego trunku stanowi około 60 procent całej konsumpcji alkoholu w tym kraju.

Whisky w Indiach

Whisky wytwarza się w Indiach od pierwszej połowy XIX wieku, a za początki i rozwój produkcji tego trunku odpowiedzialni byli Brytyjczycy. Przez prawie dwieście lat nie podejmowano żadnych prób z produkcją single maltów, aż do początków XXI wieku.

Pierwszy indyjski single malt powstał dopiero w 2004 roku w destylarni Amrut Distilleries z Bengaluru. Kilka lat później trafił on do słynnej publikacji „Whisky Bible” autorstwa Jima Murraya, brytyjskiego eksperta piszącego o whisky. Hinduski single malt zajął wówczas niezwykle wysokie trzecie miejsce w zestawieniu najlepszych whisky na świecie.

Więcej na sukces.rp.pl



© Portal Spożywczy 2021-10-24 21:48:08