Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Halloween 2021. Święto czy biznes?

Halloween to święto, które już chyba na stałe zagościło w naszym kraju. Jego popularność rośnie. Skąd się wzięło i jakie ma znaczenie komercyjne dla handlu?

Halloween - skąd się wzięło to święto?

Halloween to zwyczaj związany z maskaradą i odnoszący się do święta zmarłych, obchodzony w wielu krajach nocą 31 października, czyli przed dniem Wszystkich Świętych.

Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Już ponad 2 tys. lat temu 31 października żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych.

Halloween - najbardziej popularny jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, czy Kanadzie. Do Polski zwyczaj ten zawędrował w latach 90-tych. Jednym z symboli Halloween jest wydrążona i podświetlona od środka dynia. 

Halloween - zwyczaj komercyjny

Nie jest tajemnicą, że Halloween to również zwyczaj komercyjny. Z roku na rok po sklepowych półkach i ofercie widać jak rośnie zainteresowanie gadżetami związanymi z obchodami Halloween. 

Halloween to już nie tylko dynie, ale szereg produktów i usług, które można kupić ale i sprzedać.

Co roku w połowie października sieci handlowe. lokale gastronomiczne i sklepy przebijają się w pomysłach na efektowną i pomysłową ofertę "helloweenową". (Zobacz: Halloween 2021: Co przygotował Lidl?). 

Halloween to dzisiaj już nie tylko zabawa ale i biznes - w USA porównywalnym z Bożym Narodzeniem, a w Polsce o znacznie mniejszym znaczeniu. Wyliczeń dotyczących polskiego rynku jeszcze nie ma, ale w USA w 2020 roku 148 mln Amerykanów wydało z tej okazji ponad 8 mld dolarów, czyli blisko 32 mld złotych - informuje nj24.pl.

Halloween - święto dyni

Dynie stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Według danych Eurostatu w całej Unii Europejskiej w 2019 roku na około 25 tys. ha uprawiano dynie.

Jak informuje Freshplaza Polska zajmuje piąte miejsce w rankingu producentów dyni w UE z 68,5 tys. ton produkcji, czyli o 3% mniej rok do roku, podczas gdy według danych Eurostatu powierzchnia uprawy dyni w Polsce systematycznie rośnie. W 2019 roku uprawiano je w Polsce na 1,8 tys. ha, czyli o 6,5% więcej rok do roku. Zmieniające się warunki klimatyczne w ostatnich latach mają duży wpływ na poziom zbiorów dyni.

Polski eksport dyń stanowi zaledwie 0,2% światowego eksportu, zajmując 25 miejsce w światowym eksporcie. Polskie dynie można znaleźć w Niemczech, Belgii i na Słowacji i są to także pierwsze trzy kierunki eksportu polskich dyń.

Dynia jest owocem, a dokładniej jagodą i może ważyć nawet kilkaset kilogramów. Przeciętne dynie są znacznie mniejsze i z tymi mamy najczęściej do czynienia. Dynia jest smaczna, zdrowa i można z niej przyrządzić wiele wspaniałych potraw, m.in. zupę, leczo, ciasto, pudding. Za dyniami przepadają także zwierzęta.

Halloween - fani i przeciwnicy

Halloween - ma na całym świecie zarówno wielu zwolenników jak i przeciwników.

Na świecie w związku z Halloween co roku marnuje się tysiące ton dyń, które zamiast do konsumpcji trafiają na śmietnik - informuje Instytut Ochrony Środowiska. W Polsce skala tego zjawiska nie jest znana, ale uprawa dyni z roku na rok rośnie.

Instytut Ochronny Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy przywołując przykłady Wielkiej Brytanii oraz USA wskazał, że tylko na Wyspach podczas Halloween marnowanych jest ok. 8 mln dyń.



© Portal Spożywczy 2022-01-26 13:05:39