Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rosną ceny wszystkich produktów mleczarskich

W dniach 11-17.10.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 21,63 zł/kg, było to o 3,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 10,6 proc. drożej niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane sprzedawano po 23,48 zł/kg (4,70 zł za 200 gramową kostkę), o 6,3 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu i o 14,7 proc. drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 42,7 proc., a masła konfekcjonowanego –o 33,1 proc.

OMP w ciągu roku zdrożało o ponad 30 proc.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 12,09 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 3,8 proc. więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,60 zł/kg i była o 0,3 proc. wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 0,8 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 32,2 proc., a PMP –o 23,9 proc.

Rosną ceny sera

Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 16,09 zł/kg, o 3,0 proc. drożej niż tydzień wcześniej i o 5,0proc. drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,98 zł/kg i była o 0,9 proc. wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5,8 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 18,8 proc., a ser Gouda –o 13,5 proc.



© Portal Spożywczy 2022-01-18 10:37:59