Zamienniki mięsa to wciąż niepewny rynek? Nie wszyscy widzą tu zyski
- Coraz więcej zakładów mięsnych wchodzi w trend roślinny. Na rynku zamienników zadebiutowały już m.in. Sokołów, Olewnik czy Drobimex.
- Jednak nie wszystkie firmy z branży mięsnej podzielają opinię o dużym potencjale tego rynku.
- Dyrektor ZM Nowak tłumaczy, dlaczego jego firma na razie nie zainwestuje w zamienniki mięsa.
Czy warto inwestować w zamienniki mięsa?
Tomasz Nowak, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Nowak przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, że spółka z zainteresowaniem obserwuje rozwój rynku żywności roślinnej.
- W każdej chwili możemy się przekształcić na taką produkcję, ale sprzedaż tej kategorii jest jeszcze bardzo niepewna i nie widzimy tutaj znaczących zysków dla firmy, a raczej inwestycje, które będą się długo zwracać. Kierunki "mięs roślinnych" robią spore zamieszanie w naszej branży. Analizujemy również tę półkę. Jak wiadomo, jest to tylko kwestia przestawienia produkcji na kierunek roślinny i do tego jesteśmy technicznie przygotowani - dodaje.
Żywność roślinna przyszłością dla branży mięsnej?
Nowak uważa zamienniki mięsa bardziej za tymczasową modę niż trwałe zjawisko i nie wierzy żeby żywność roślinna była w stanie zastąpić mięso.
- Czas i rynek zweryfikują jak rozwinie się ten segment. Uważamy, że przyszłością w naszej branży jest rozwój bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcji zgodnie z koncepcją systemu jakości QAFP „od pola do stołu”. Kolejnym aspektem jest podążanie zgodnie z trendem ekologicznym zarówno w doborze surowców, jak i opakowań oraz edukacja konsumentów pod kątem segregacji odpadów i minimalizmu konsumpcyjnego zgodnie z zasadami „zero waste”. Podążamy zgodnie z trendem autentyczności, tradycji, regionalizmu, czy stylu slow food - dodaje.
ZM Nowak inwestują w dania gotowe
ZM Nowak w 2022 roku będą rozwijać produkcję dań gotowych i mięs do podgrzania.
- To działanie zgodne z aktualnymi trendami na rynku nowoczesnym. W tym zakresie jesteśmy już mocno wyspecjalizowani na rynki eksportowe. Teraz tylko pora na wdrożenie produktów na naszym rodzimym rynku - mówi.
Polecamy pełną treść naszej rozmowy z Tomaszem Nowakiem ZM Nowak: Pandemia całkowicie zmieniła rynek mięsa