Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Francuscy plantatorzy nie nadążąją zbierać truskawek

Jak podaje serwis Freshplaza, Ze względu na wysoką temperaturę truskawki we Francji bardzo szybko dojrzewają. Francuscy plantatorzy truskawek pozostawiają na polach duże ilości owoców, które gniją.

 Plantatorzy nie są w stanie zebrać wszystkich owoców, gdyż te dojrzewają szybciej, niż można je zerwać. Przez to plantatorzy pozostawiają na polach gnijące truskawki.

Wysoka temperatura przyspieszyła dojrzewanie truskawek

Wysokie temperatury obecne są w południowo-wschodniej i południowo-zachodniej Francji od końca kwietnia i tym samym przyspieszyły produkcję truskawek, które dojrzewają dwa razy szybciej niż zwykle.

Ponadto supermarkety odmawiają przyjmowania przejrzałych truskawek. Wymagają solidnych owoców, które wytrzymają transport i przechowają się przez kilka dni.



© Portal Spożywczy 2022-08-09 09:15:13