Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Większa produkcja owoców pestkowych w Turcji

W bieżącym roku szacowane zbiory wybranych owoców pestkowych w Turcji wyniosą w przypadku wiśni i czereśni około 500 tys. ton, a zaś brzoskwiń i nektarynek około 550 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 07-12-2009, 11:14

Dla porównania w minionym roku zbiory czereśni i wiśni były na niemal identycznym poziomie, a brzoskwini i nektarynek o ponad 2 tys. ton więcej. Największe ilości czereśni i wiśni konsumowane są na lokalnym rynku - jest to około 445 tys. ton przewidziane w bieżącym roku i ponad 300 tys. ton w roku minionym. Do eksportu kierowana jest niewielka ilość 55 tys. ton w 2009 roku i wyeksportowane przed rokiem 50 tys. ton.

Najwięcej tureckich wiśni i czereśni trafiło w minionym roku do Rosji i Niemiec. Podobna sytuacja z bardzo dużym krajowym popytem dotyczy tureckich brzoskwiń i nektarynek - w 2008 roku do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku skierowano w sumie 407 tys. ton, a w bieżącym roku przewiduje się około 405 tys. ton. o eksportu trafiło jednie 25 tys. ton tych owoców, a pozostałe 120 tys. ton w 2008 roku kierowano do przetwórstwa.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Podobnie ma być również w 2009 roku - około 120 tys. ton brzoskwiń będzie przetworzone - przede wszystkim jako owoce puszkowane. Największe ilości ureckich brzoskwiń trafiły w minionym roku na Ukrainę oraz do Arabii Saudyjskiej.

© Portal Spożywczy 2021-04-14 00:05:50