Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

250 tys. euro za niecały kilogram trufli

250 tysięcy dolarów za 900-gramową truflę białą zaoferował chiński miliarder, Stanley Ho. Podczas włoskiej aukcji przy okazji zauważono, że światowy kryzys obniżył ceny okazów. Teraz małe okazy sprzedawane są w cenie 1500-3500 euro za kilogram. Na początku listopada 2007 roku cena za kilogram trufli wynosiła ok. 7000 euro. Łącznie aukcja przyniosła ponad 300 tysięcy euro - podaje TVN24.


Autor: TVN24
Data: 13-12-2009, 12:22
fot. europe-truffles.webpark.pl

Na międzynarodowej charytatywnej imprezie, wystawione były przede wszystkim żywnościowe specjały. Oprócz 900 gramowej trufli, wystawiono także mniejsze, tańsze okazy, po kilka tysięcy euro. W rzymskim hotelu na via Veneto, licytacja odbywała się jednocześnie za pośrednictwem łącz satelitarnych w Moskwie, Makau i Londynie. Uczestniczyli w niej między innymi znani włoscy szefowie kuchni.

Trufle - bardzo rzadkie gatunki grzybów - osiągają na rynku bardzo wysokie ceny, a wartość pieniężna niektórych gatunków trufli porównywalna jest ze złotem. Jest to spowodowane ich walorami smakowymi i owocowym aromatem oraz trudnością w ich zdobyciu. Owocniki trufli znajdują się bowiem pod ziemią, a żeby je wynaleźć, potrzebne są... psy. Czuły psi węch pozwala na zbiór od 50 do 90 ton trufli na całym świecie.

© Portal Spożywczy 2021-01-24 06:05:22