Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Carlsberg Polska wydał na inwestycje ekologiczne związane z energetyką ok. 20 mln zł

W ciągu kilku ostatnich lat polski oddział koncernu browarniczego Carlsberg wydał na inwestycje ekologiczne czyli modernizację instalacji energetycznych browarów, proces technologiczny produkcji piwa oraz optymalizację zużycia energii ponad 20 mln zł.


Autor: portalspozywczy.pl / pr
Data: 17-12-2009, 15:36
fot. futureblog.pl

Najważniejsze inwestycje dotyczyły m.in. wymiany kotłowni węglowych i olejowych na zasilane gazem ziemnym w Browarach Bosman, Kasztelan i Okocim, modernizacji maszynowni chłodniczych we wszystkich browarach, modernizacji technologii oczyszczania ścieków w Brzesku., wdrożenia instalacji odzysku ciepła na warzelniach - zintegrowane z procesami produkcyjnymi, czy wprowadzenia energooszczędnej technologii beztlenowego oczyszczania ścieków w Bosmanie.

Jak inwestycje przełożyły się efekty działań? „Od 1990 roku do 2008 roku produkcja browarów należących do Carlsberg Polska (Browary Okocim w Brzesku, Bosman w Sierpcu, Kasztelan w Sierpcu) wzrosła niemalże 3,5 krotnie, a zużycie energii cieplnej wzrosło tylko o 30% (czyli wyprodukowano ponad trzy razy więcej piwa, zużywając do tego tylko o 1/3 więcej energii cieplnej), natomiast zużycie energii elektrycznej wzrosło ponad 2 krotnie (tzn. wyprodukowano ponad 3-krotnie więcej piwa zużywając do tego tylko 2-krotnie więcej energii elektrycznej)." - chwalą się przedstawiciele Carlsberga.

„Poprzez wymianę paliwa węglowego i ciężkiego oleju opałowego na gaz ziemny została ograniczona emisja gazów cieplarnianych (emisja CO2 ze spalania gazu jest o połowę niższa niż ze spalania węgla kamiennego) - łączny efekt modernizacji browarów i zmiany paliwa to obniżenie emisji CO2 o 40% przy ponad 3.5 krotnym wzroście produkcji." - dodają.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Przed modernizacją w latach 90-tych ubiegłego wieku i 2000. branża piwowarska należała do energochłonnych. W wyniku podjętych wysiłków transformacja technologiczna pozwoliła na kilkakrotny wzrost produkcji przy wykorzystaniu energii na poziomie wyjściowym lub niewiele wyższym. W przyszłości ważne będą dalsze innowacje technologiczne, zaawansowane systemy energetyczne (współwytwarzanie energii, odzysk energii) oraz energetyka ze źródeł odnawialnych.

Grupa Carlsberg jest czwartym co do wielkości międzynarodowym producentem piwa. Na podstawie danych z 2008 roku wśród grup piwowarskich zajmuje pierwsze miejsce pod względem niskiego poziomu zużycia energii i wody, poszanowania mediów.

© Portal Spożywczy 2021-04-14 01:05:21