Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Większe zbiory cytrusów na Kubie

W minionym roku produkcja owoców cytrusowych na Kubie wzrosła o 9,1% do wielkości 427,5 tys. ton wobec 391,8 tys. ton w 2008 roku. Tym samym był to pierwszy od dziesięciu lat wzrost wolumenu zbiorów - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Agra Net
Data: 12-01-2010, 11:15

W poprzednich latach odnotowywano jedynie coroczny spadek produkcji. Dla przykładu w roku 2007 wolumen produkcji wynosił niecałe 470,0 tys. ton, a w roku 2003 - 792,7 tys. ton.

Za tak niską w porównaniu do lat poprzednich produkcję wini się choroby roślin oraz niekorzystne zjawiska klimatyczne. W minionym roku z łącznie zebranych cytrusów 80% przetworzono w postaci soków, około 5% wyeksportowano w postaci świeżej, a pozostałe ilości skierowano na lokalny rynek do bezpośredniej konsumpcji.

© Portal Spożywczy 2021-04-17 05:05:26