Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Chińskie owoce puszkowane tracą popularność w UE

W pierwszych dziesięciu miesiącach minionego roku Chiny wyeksportowały w sumie 270,3 tys. ton puszkowanych owoców cytrusowych wobec 316,5 tys. ton w analogicznym okresie 2008 roku. Spadek wolumenu eksportu to między innymi efekt mniejszego światowego zapotrzebowania na te produkty oraz wprowadzonych przez stronę unijną antydumpingowych stawek celnych na puszkowane chińskie mandarynki - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews
Data: 15-01-2010, 10:39

Przypomnijmy, iż w dniu 30 grudnia 2008 roku Unia Europejska  wprowadziła antydumpingowe stawki celne w wysokości 531,2 euro/tonę wobec dotychczas obowiązujących 361,4 euro/tonę.

Najwięcej chińskich, puszkowanych owoców cytrusowych trafiło w okresie od stycznia do końca października minionego roku do Stanów Zjednoczonych - niecałe 139,0 tys. ton wobec 153,6 tys. ton w tym samym czasie w 2008 roku. Ponad 42,0 tys. ton zaimportowała Japonia, niecałe 27,0 tys. ton Niemcy oraz 16,0 tys. ton Tajlandia.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Największy spadek wolumenu importu odnotowały w omawianym okresie kraje unijne - spadek dostaw w Niemczech to około 23%, a w Holandii nawet niecałe 32%. W sumie szacuje się, że podwyższenie stawek celnych mogło zredukować w 2009 roku wolumen eksportu chińskich produktów puszkowanych do Unii Europejskiej nawet o połowę.

© Portal Spożywczy 2021-04-18 04:57:42