Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Filipiny: Po raz pierwszy od sześciu lat możliwy import cukru

Filipińskie władze zamierzają sprowadzić przynajmniej 100 tys. ton cukru surowego, żeby zahamować wzrost cen cukru w tym kraju. Od 2003 roku Filipiny były samowystarczalne w sektorze cukru i nie musiały go sprowadzać - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAPA/FAMMU na podstawie F. O. Licht
Data: 21-01-2010, 14:31

Obecnie rząd planuje jednak także sprzedaż 15 tys. ton cukru z rządowych rezerw. Zapasy cukru na początku stycznia br. wynosiły 508 tys. ton, z czego 407 tys. ton stanowił cukier surowy.

Produkcja cukru w sezonie 2009/10 (wrzesień/sierpień) na Filipinach jest szacowana na 2,18 mln ton wobec konsumpcji około 2 mln ton.

© Portal Spożywczy 2021-04-13 10:04:33