Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Drób z UE droższy niż produkty z Ameryki Południowej i USA

Unijne wyroby drobiowe są mniej konkurencyjne cenowo niż np. drób produkowany w krajach Ameryki Południowej czy USA, gdzie wymagania sanitarno-weterynaryjne stawiane hodowcom czy zakładom drobiarskim są znacznie mniejsze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krystyna Szczepkowska, rzecznik prasowy Indykpolu.


Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 22-01-2010, 15:24

Standardy sanitarno-weterynaryjne obowiązujące producentów wyrobów mięsnych w UE są kosztowne nie tylko w momencie wdrożenia ale również później podczas ich stosowania. - Dzięki nim produkty unijne mają bardzo wysoką jakość, gwarantują bezpieczeństwo zdrowotne konsumentom. Ujemną konsekwencją wysokich standardów jest cena - zaznacza Krystyna Szczepkowska. - Unia chroni swoich konsumentów, dlatego stawia coraz wyższe wymagania swoim producentom. Zwłaszcza w zakresie dobrostanu zwierząt i warunków sanitarno-weterynaryjnych - podkreśla. 

Z drugiej strony UE udostępnia swój rynek dla wyrobów spoza Unii bez pełnej informacji o warunkach jego produkcji. - W efekcie konsumenci unijni nie są w pełni chronieni a drób produkowany w Unii w tym w Polsce przegrywa cenowo w starciu z drobiem z innych, mniej restrykcyjnych pod względem sanitarno-weterynaryjnych regonów - mówi przedstawicielka Indykpolu. - Problem ten powinien zostać w najbliższym okresie uregulowany - ocenia.

© Portal Spożywczy 2021-04-12 06:07:02