Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dyrektor Infodome: W 2010 roku powinniśmy odnotować spadek skupu mleka

Skup mleka zgodnie z oczekiwaniami w grudniu ‘09 wzrósł o 3,4 proc. w porównaniu do poprzedniego miesiąca, ale zmalał o 0,6 proc. w porównaniu do grudnia 2008 r. Od stycznia br., ze względu na wysoką bazę z 2009 r. i warunki atmosferyczne, powinniśmy odnotować spadek skupu mleka w ujęciu rocznym - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Salacki, dyrektor działu analiz Infodome.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 28-01-2010, 12:12

- Cena skupu mleka w grudniu 2009 r. wzrosła do poziomu 104,87 zł/100 litrów (GUS) i było to więcej o 5,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca i o 17,9% w porównaniu do grudnia 2008 r. W grudniu cena była zawyżona w wyniku wypłacanych rolnikom premii. W styczniu br. średnia cena mleka podawana przez GUS będzie niższa i może wynieść ok. 100 zł/100 litrów - uważa Krzysztof Sałacki.

GUS przedstawił dane dotyczące pogłowia krów wg stanu na koniec grudnia 2009 r. Pogłowie krów spadło w porównaniu z grudniem 2008 r. o 93,8 tys. sztuk (o 3,4%) do poziomu 2678,2 tys. sztuk, a w stosunku do stanu w czerwcu 2009 r. - zmniejszyło się o 9,7 tys. sztuk (o 0,4%). W grudniu 2009 r. pogłowie krów mlecznych wynosiło 2584,8 tys. sztuk, tj. 96,5% ogólnej populacji krów i było mniejsze o 4,2% w porównaniu do grudnia 2008 r. i o 5,3% mniejsze w porównaniu do 2004 r. Liczba krów mlecznych spada, co związane jest z wycofywaniem się z produkcji mleka mniej rentownych gospodarstw.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Z drugiej strony obserwujemy specjalizacje produkcji i mimo spadku pogłowia, produkcja mleka w 2009 r. wg szacunków będzie o ok. 5,8% wyższa niż w 2004 r. W przekroju wojewódzkim wzrost pogłowia w porównaniu do 2004 r. odnotowano w trzech województwach: podlaskim o 25,3%; kujawsko - pomorskim o 17,7% i warmińsko - mazurskim o 9,9% w porównaniu do 2004 r. W pozostałych województwach odnotowano spadki pogłowia krów mlecznych w najwyższym stopniu w woj. podkarpackim o 39,7%; małopolskim o 31,6% i w woj. dolnośląskim o 27,0 proc. - mówi Sałacki.

© Portal Spożywczy 2021-04-14 01:13:39