Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Wzrost produkcji mięsa w Niemczech

W 2009 roku Niemcy wyprodukowali łącznie 7,7 mln ton mięsa, tj. o 2,5 proc. więcej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 21-02-2010, 12:45

Udział wieprzowiny w produkcji mięsa ogółem ukształtował się na poziomie 67,9 proc., natomiast drobiu oraz mięsa wołowego wyniósł odpowiednio 16,6 proc. oraz 15,2 proc. Łączny udział baraniny, jagnięciny oraz mięsa koziego i końskiego w produkcji mięsa ogółem ukształtował się na poziomie zaledwie 0,3 proc.

W 2009 roku produkcja mięsa wołowego wyniosła 1,2 mln ton, tj. była o 5,5 tys. ton lub 0,5 proc. mniejsza niż w 2008 roku. Produkcja mięsa drobiowego oraz wieprzowego zwiększyła się odpowiednio o 3,1 proc. do 5,3 mln ton oraz o 3,4 proc. do 1,3 mln ton.

© Portal Spożywczy 2021-04-14 21:23:17