Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polskie koncerny mięsne przygotowują się na odparcie nowej konkurencji

Rusza produkcja włoskiej firmy mięsnej Bresaole Pini. Polskie firmy zapowiadają, że przygotowują się do odparcia konkurencji - informuje Parkiet. Zdaniem producentów i analityków, pojawienie się tak dużego gracza może wywołać zamieszanie na rynku.


Autor: Parkiet
Data: 04-03-2010, 09:08

Firmy mięsne obawiają się ostrej walki o surowiec, szczególnie przy niskiej podaży żywca wieprzowego. Tomasz Manowiec, analityk z Biura Maklerskiego BGŻ tłumaczy na łamach Parkietu, że w dłuższym terminie rynek powinien się ustabilizować, choć przy zwiększonej konkurencji można się spodziewać, że realizowane marże będą niższe niż dotychczas.

Analitycy zwracają uwagę, że skutki pojawienia się tak dużego gracza mogą być dla PKM Duda negatywne. Tomasz Manowiec twierdzi, że dla Dudy sytuacja jest o tyle niebezpieczna, że obszar działania tych podmiotów jest bardzo zbliżony. W związku z tym Duda może dotkliwie odczuć zmianę otoczenia, co niekorzystnie wpłynie na i tak ciężką sytuację spółki - mówi Manowiec.

© Portal Spożywczy 2021-04-13 03:29:20