Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W sezonie 2009/10 utrzymał się wysoki deficyt cukru

Firma handlowa i konsultingowa Czarnikow zwiększyła swoją prognozę deficytu cukru w sezonie 2009/10 do 14,8 mln ton. Produkcja została oszacowana na 152,8 mln ton wobec 150,2 mln ton w sezonie 2008/09 - inforuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters
Data: 11-03-2010, 14:20

Wcześniejsza prognoza zakładała, że produkcja w obecnym sezonie sięgnie Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych 158,2 mln ton. Redukcja szacunku w przypadku wolumenu wytworzonego cukru wynosi aż 5,5 mln ton (lub 3,4%) i wynika głównie z mniejszej niż oczekiwano produkcji w Tajlandii, Meksyku i Chinach. Produkcja w sezonie 2009/10 została zaś oszacowana na 167,6 mln ton wobec 165,8 mln ton sezon wcześniej.

W sezonie 2008/09 deficyt wg Czarnikow wyniósł aż 15,6 mln ton.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zdaniem analityków Czarnikow, deficytowa sytuacja sprawi, że ceny cukru pozostaną w br. bardzo wysokie i mogą jeszcze powrócić do swoich rekordowych poziomów. Przemawia za tym także fakt, że mimo obaw wielu analityków, że globalny kryzys i wysokie ceny spowodują spadek konsumpcji cukru, taki trend nie jest obserwowany. W sezonie 2010/11 może pojawić się jednak już niewielka nadwyżka produkcyjna.

© Portal Spożywczy 2021-04-17 05:08:39