Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Parlament Europejski przyjął nowe przepisy o znakowaniu żywności

Po półtorarocznych pracach, w Parlamencie Europejskim osiągnięto kompromis dotyczący przepisów o znakowaniu żywności. Przyjęty projekt niemieckiej deputowanej zakłada, że konsumenci będą mogli łatwiej dokonywać wyboru produktów, etykiety będą uproszczone i ujednolicone, a znakowanie nie będzie mogło wprowadzać w błąd.

Producenci w całej Unii Europejskiej, którzy dotąd nie zamieszczali informacji o kaloryczności produktów, zawartości tłuszczów, tłuszczów nasyconych, cukru i soli, będą musieli to zmienić. Energetyczność będzie podawana na 100 gramów lub mililitrów produktu oraz ewentualnie w jednej porcji.

Europarlamentarzyści zdecydowali, że dane o kaloryczności muszą znaleźć się na froncie opakowania (w sposób gwarantujący ich widoczność). Dzięki takiemu rozwiązaniu, konsumenci będą mogli bez trudu porównywać produkty. Zrezygnowano natomiast z oznakowania kolorami.

Według części przedstawicieli Parlamentu Europejskiego, tzw. system „świateł ulicznych", promowany przez Brytyjczyków, jest dla klientów mylący.

Deputowani chcą również, żeby informacje o kraju pochodzenia znalazły się na etykietach mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych warzyw i owoców oraz innych produktów jednoskładnikowych.

Dodatkowo, informacje takie mają trafić na produkty przetworzone, których składnikami są: mięso czerwone, drób lub ryby. Napoje alkoholowe nie będą musiały zawierać informacji o składnikach odżywczych.

Poszczególne kraje członkowskie zachowają jednak prawo do wprowadzania dodatkowych przepisów dotyczących etykiet na produktach. Nowe przepisy mają wejść w życie w ciągu 3 lat, a w przypadku małych firm (o przychodach rocznych do 5 mln euro) - w ciągu 5 lat od ich zatwierdzenia.



© Portal Spożywczy 2021-05-09 16:14:52